Når naturen kalder ...
En tilfældig lørdag i april, langt ude på landet mellem Mønsted og Daugbjerg er skoven fyldt med børn i blå uniformer og spejdertørklæder.
Nogen står helt stille rundt og kigger opmærksomt ind i skoven, ned i grøften og op i trækronerne. Andre kravler rundt på alle fire med fingrene begravet i skovbunden.
Fælles for dem alle er, at de har en lille blå bog i hånden. Den bærer præg af at have være med i naturen mange gange:
- Der er en sommerfugl!
Skovens stilhed bliver pludselig afløst af begejstrede og snakkende børn. De skal have bestemt arten og noteret den i den lille blå bog. Der bladres ivrigt i bøgerne og pludselig er der bingo.
Det var en Admiral-sommerfugl, der flaksede rundt i skovkanten. Art nummer 28 er fundet – nu mangler der kun 98 arter.
Den perfekte nødløsning
At finde biller, fugle og fauna i naturen startede som en alternativ spejderaktivitet, da Corona-restriktioner i kortere og længere perioder gjorde det umuligt eller besværligt at holde spejdermøder i det seneste år.
Projektet ”99 arter du skal se inden du bliver voksen” er lavet af Danmarks Naturfredningsforening og Naturhistorisk Museum i Århus. Formålet er at få flere børn og unge ud i naturen. Det perfekte match for en spejdergruppe.
Medarbejderne på Naturhistorisk Museum måtte i flere omgange på jagt efter flere bøger og der er i alt sendt 100 bøger afsted til Viborg, hvor alle spejdere i familie-, mikro- og mini-grenen har fået deres eget eksemplar.
På jagt efter arter
I mellemtiden er restriktionerne blevet lettet, men jagten på de 99 arter fortsætter på både møder og ture. Nogen har haft større succes end andre:
- Jeg har fundet alle 99 arter, lyder det skråsikkert fra mini-spejderen Mads, mens han snitter spåner til et bål.
Der bliver stille blandt de andre snittende spejdere. De kigger på Mads, der tæller efter en ekstra gang og trækker lidt i land:
- Det tror jeg i hvert fald. Jeg så en tårnfalk, da vi var på spejderlejr. Den kom bare flyvende hen over os og videre ud over marken, fortæller han, mens de andre spejdere nikker bekræftende og fortsætter snitteriet.
Christian deler også gerne sine fund med de andre, men er mere til de ottebenede dyr:
- Min favorit er Zebraedderkoppen. Den så jeg på Naturhistorisk Museum, men jeg har set en kors-edderkop i virkeligheden. Jeg synes, at det er sjovt at finde arter, men nogen er mere spændende end andre, siger han.
Alle kan gøre det
Det er ikke så svært at finde arter, hvis du spørger Julie. Hun er i gang med at skrælle kartofler, men giver gerne gode råd:
- Du skal egentlig bare holde ører og øjne åbne og kigge godt efter, når du går en tur i naturen. Sværere er det ikke, siger hun.
- Jeg har set en havørn og fundet en salamander, fortæller hun og Alberte byder ind med flere dyr:
- Vi fandt også skorpiontæger nede ved søen og ude på Naturskolen. En gang så jeg også en hel rævefamilie, der var næsten lige ved siden af os, siger nu, mens resten lytter og skræller.
Forståelse og nysgerrighed
De blå bøger og jagten på de 99 arter begyndte i haven eller på corona-gåturen sammen med forældrene. Siden er det fortsat på spejdermøder og -ture:
- Det er et virkelig godt initiativ for de yngre spejdere. Det er meget konkret og de oplever naturen på en anden måde end når vi bare går en tur. Det giver spejderne en bedre forståelse af biodiversitet og vigtigheden i, at passe på naturen, siger Steen Bonne Rasmussen, der er leder hos mikrospejderne.
Afledte aktiviteter
Arbejdet med at finde de 99 arter har sat gang i mange andre projekter, der tager afsæt i naturen og biodiversitet.
Familiespejderne har bygget et bidrag til mangfoldigheden og biodversiteten med et femstjernet insekthotel, der blev bygget i fællesskab til et søndagsmøde.
Mikrogrenen har i løbet af foråret flyttet flere møder ud i naturen, hvor de bl.a. har set grævlingegrave med deres egne øjne. De har også været på skrald-safari, hvor de har samlet affald langs vejene i nærheden af spejdergården Poulholm.
Minispejderne har målt, savet og hamret tyve redekasser sammen, som er hængt op i træerne på spejdergrunden. Det er sandsynligvis den største udstykning i kommunen, når det gælder redekasser.
Som et foreløbigt punktum fik de yngste spejdere på årets sidste møde et ”99 arter”-mærke til uniformen med det originale logo stillet til rådighed af Naturhistorisk Museum i Århus.
Udstillingen '99 arter' kan opleves på Naturhistorisk Museum Aarhus og er et oplagt bud på en udflugt i sommerferien.
99 arter forholder sig til fire af FNs 17 verdensmål:
4. Kvalitetsuddannelse
13. Klimaindsats
14. Livet i havet
15. Livet på land